събота, 4 март 2017 г.

Символика на цветовете в учебния процес: Част II


Цветовете имат своето място в учебния процес. Да определим по-добре измеренията му, ни помага познаването на тяхната символика. След като в „Символика на цветовете в учебния процес: Част I”, разгледахме интелектуалното синьо, време е да обърнем внимание на следващата багра: червеното.

То носи асоциации с бурна енергия, топлина, гняв, насилие, но и страст и любов, могъщество, победи и сила. Червеното носи значението и на забрана и повишено внимание – примерно в пътните знаци. То е цвят на крайните страсти.  Свързва се с квадрата.
В училище червеният химикал на преподавателя е този, който бележи ученическите грешки. Тук то е символ на корекция и учителска намеса. Подходящо е за указване на различни правила, привличане на специално, повишено внимание. 

Розовото е цветът на нежността, невинността, чувствителните хора. Много от него на едно място има отрицателен ефект за човека и носи изтощение и изцеждане – емоционално и физическо.
                                

Жълтото е най-яркият и видим цвят в спектъра, който очите ни възприемат преди всички останали. Топлата багра на емоциите, слънцето, пясъка, житата и златото и патетата. Символизира жизненост, радост, богатство и смелост. Използва се и като предупредителен сигнал, примерно на светофара. Според семантичния диференциал цветът се анализира с триъгълника.
В психологията, този цвят е символ и на ума, интуицията, съзнанието и вниманието. Той подобрява концентрацията и мисленето и подпомага преодоляването на трудностите.  Ето защо жълтото е изключително подходящо за оформяне на пространствата в училищата. Символиката, която носи би подпомогнала положително учебния процес и възприятията на децата.


Оранжевото от своя страна, е топлина, залез, добро настроение. той е веселост, портокал, радост от живота. Това е баграта, която уравновесява. Един от най-важните цветове в психотерапията. Любим е на духовно извисените и креативни хора. Цветът на будистите. Носи смях и жизнерадостност. Стимулира и възбужда ума и затова е много подходящ за учебните помещения. Зарежда с положителни емоции, носи и търпение, искреност, деликатност, креативност.


Няма коментари:

Публикуване на коментар